17 septembrie 2014

Cizme, robă, cămașă de noapte, de Jorge Amado • Recenzie

date tehnice
editura: Univers
traducător: Georgiana Bărbulescu
anul apariției: 2014
nr. pag.: 264



Cizme, robă, cămaşa de noapte e un foc de artificii, o jucărie ingenioasă, o fabulă pentru aprinderea speranţei, o bagatelă încântătoare. Cine-ar mai îndrăzni, după ce o citeşte, să calce cu cizmele pline de noroi voalurile trandafirii ale poeziei? Sau poalele robelor solemne ale unor vulpoi bătrâni?


Cizme – 1940. Doi militari de carieră, unul nazist, unul nu, râvnesc onoruri rezervate scriitorilor. Sunt siguri că le vor obţine, că vor intra cu cizmele lor butucănoase într-un sălaş al muzelor, primul bazându-se pe contextul politic, al doilea pe autoritarismul lui.
Robă – La Academia Braziliană de Litere totul e după model franţuzesc, începând cu sediul, palatul Micul Trianon din Rio de Janeiro. Cei patruzeci de nemuritori poartă un costum de gală somptuos, robă cu fireturi aurite şi o spadă. Dar nu de spadă se folosesc ei atunci când trebuie să se apere, ci de limba bine ascuţită! Se pricep foarte bine, chiar şi la 80 de ani, să manevreze cu viclenie cuvinte care ustură, spintecă, ucid de-a binelea.
Cămaşa de noapte – Diafană, transparentă, ţesută din lumina răsăritului, cămaşa aceasta metaforică e singurul veşmânt care o acoperă pe iubita poetului în versurile lui. Iar versurile îi aduc autorului un binemeritat loc printre nemuritori. Numai că şi nemurirea aceasta e metaforică. După moartea poetului Antônio Bruno, la Micul Trianon se declanşează un mic război. Militarii care asediază palatul sunt respinşi cu brio de bătrânii academicieni versaţi în dueluri verbale şi literare, cu ajutorul a patru muze mai mult sau mai puţin suave, fostele amante ale lui Bruno. 
Jorge Amado (1912‑2001) este cel mai renumit scriitor brazilian aparținând școlii moderniste. A debutat la vârsta de optsprezece ani cu romanul Țara carnavalului. În același an s‑a stabilit în Rio de Janeiro unde a făcut studii de Drept, dar nu a practicat niciodată profesia de avocat, dedicându‑se în schimb scrisului. Printre cele mai cunoscute romane ale sale se numără Gabriela (publicat în 1958 și ecranizat într‑un film de mare succes), Dona Flor și cei doi soți ai ei (publicat în 1966 și de asemenea adaptat pentru marele ecran), Căpitanii nisipului, Toccaia Grande. Considerat a fi printre cei mai importanți scriitori latino‑americani, alături de Gabriel García Márquez, Miguel Ángel Asturias, Mario Vargas Llosa, Jorge Amado a fost tradus în 55 de țări și a făcut parte din Academia de Litere Braziliană din 1961 până în anul morții sale.

„Uitați-vă peste tot, în toată lumea, e din nou întuneric, război împotriva poporului, abuz de putere. Dar după cum se dovedește în această fabulă, întotdeauna e posibil să se sădească o sămânță, să se aprindă o speranță.”

Anul 1940. Un an fulminant pentru întreaga lume. Un an în care lumea intră în colaps, în care flacăra umanității începe să-și piardă din forță. 

Eram obișnuiți cu nazismul care a pornit și s-a extins în Europa Vestică, puțin și în Asia, dar Jorge Amado ne servește pe tavă nazismul dezlănțuit în sudul continentului american. Brazilia dominată de conflicte silențioase dintre susținători ai nazismului și antinaziști. Toate mișcările se fac pe ascuns, fără prea multă gălăgie. Multe minți mor sub criza războiului, capitulează în fața imoralității.

Intriga romanului o constituie moartea poetului Antonio Bruno, un spirit romantic al unei epoci care decade sub ochii lui. Ce se întâmplă cu literatura când Hitler își aruncă acul undiței pe teritoriul latin al americii? Ce se întâmplă mai cu seamă cu poezia adevărată? 

Scrisă într-o proză bogată în metafore, „Cizme, robă, cămașă de noapte” sintetizează mai multe povești care au același final. Nu e necesar să vă dau detalii despre carte. Ar fi de prisos. Nu sunt eu în măsură să vă traduc mesajul lui Amado. Autorul a luat nazismul și l-a transformat în literatură.

Mulțumiri editurii Univers pentru ocazia de a citi acest roman! Dacă doriți să îl cumpărați, îl puteți achiziționa de AICI

(dacă va surâs descrierea mea, vă anunț că vă voi onora cât de curând cu un concurs cu această carte; urmăriți-ne blogul pentru a fi la curent!)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu