20 decembrie 2014

„Fluturi” — de Irina Binder (I-II)


Date tehnice
Editura: For You
Anul apariției: 2012
Nr pagini:I-276, II-320

  Se spune că, atunci când citeşti unele cărţi, nu poţi sau nu ştii cum să vezi şi să treci dincolo de coperţi, dincolo de aparenţe, dincolo de cuvinte. Unele cărţi sunt aşa, iar altele sunt altfel.
  
 Sunt cărţi care te fac să pătrunzi cu paşi timizi şi mici, în lumea şi în sufletul celui care le-a scris. Iar carteaFluturi este o invitaţie în universul unui suflet. Povestea începe oarecum timid, ca să continue cu paşi grăbiţi şi să sfârşească printr-o avalanşă, aparent haotică, a tot ceea ce înseamnă şi poate aduce iubirea în viaţa unui om: fluturii iubirii, fericire fără margini, lacrimi şi amărăciune, dezamăgire şi resemnare.
  

 Citind cartea, descoperi magia fluturilor, care într-o singură zi se nasc, iubesc şi mor. Ei asistă la propria lor naştere şi îşi trăiesc viaţa, ca să asiste chiar şi la propria moarte. Au parte de iubiri stinghere care ofilesc şi visează pe flori străine, deseori nesărutate, făcându-le să vibreze a goluri neplânse, a doruri neînvinse. Fluturii iubirii ating pe oricine găsesc frumos. Ei surprind întreaga esenţă a lumii, în dorul dintre două bătăi de aripi. Se bucură alungând şi respirând doruri nebune, şoptind la fiecare deschidere de aripi, iubire.
  

 Iubirea face ca, în timp, măştile oamenilor să cadă, pentru că prea puţini sunt cei care, odată dezveliţi de măşti, mai pot privi printre şi spre iluziile vinovate pe care le-au creat sau păstrat şi să topească lacrimi, prin sărutări fierbinţi, cu care să alunge toate umbrele vieţii.
 

 Citind cartea Fluturi, te bucuri de un univers plin de emoţii şi te regăseşti în fiecare zbucium. Iar la finalul poveştii, te bucuri că Fluturi nu este doar o poveste, regăsind părţi din sufletul tău ascunse acolo, între pagini. La sfârşit, te bucuri, zâmbeşti şi mulţumeşti pentru tot: că ai cunoscut şi trăit iubirea cu toţi fluturii şi cu toate lacrimile ei, că ai avut parte de prietenii adevărate şi sincere, că ai crescut printre cei mai minunaţi şi delicaţi oameni, că te-ai pierdut ca să te regăseşti, pentru că toate au un rost şi pentru că nimic nu este întâmplător...
   Cititorilor mei, cu multă dragoste! - Irina Binder 

Irina, o fată deosebită, de numai nouăsprezece intră într-o cursă nebună cu iubirea și destinul.
Te poți aștepta la o viitoare poveste de iubire între două persoane, cu multe peripeții și aventuri sau te poți aștepta la ceva cu totul simplu. Iată că, Fluturi este genul de carte care te ține în suspan chiar dacă naratoarea nu împușcă moși Crăciuni încoace și-ncolo.

Acțiunea este pasătă de la Brașov la București, de la București în Germania sau Italia și înapoi la Brașov.

Într-o seară, Irina și cea mai bună prietenă a sa merg să se distreze în oraș. Într-un club de noapte, naratoarea noastră își găsește provocarea vieții ei: pe Robert. Acesta mai are un frate, Matei, care se pare că-i face ochi dulci. Prima dată, Irina îl întâlnește pe Robert și crede că acest om i s-a mai ivit odată în viață, dar oare când?

Sorții râd de Robert și-i aduce împreună pe Matei și pe Irina. Cei doi se împrietenesc și se îndrăgostesc până când Matei hotărăște ca Irina să facă parte din familie invitând-o să stea în vila lor de la Snagov.

Chiar dacă cei doi frați reprezintă niște persoane cât se poate de bogate și recunoscute, aceștia nu par a fi îngâmfații care probabil ar trebui să fie.
Matei, un tip interesant și fermecător, ca un prinț care te invită cu brațele deschise în palat și Robert, prințul care-i trebuie Irinei.

Cartea aceasta m-a enervat, foarte tare, sincer vă spun. Adică a fost foarte lăudată și am spus să o încerc și eu...Și ca să vezi, m-a cam dezamăgit. Dacă veți citi poate mă veți înțelege.
Una peste alta, Fluturi este o carte din care poți învăța foarte multe lucruri frumoase despre tine și sufletul tău.

Nu înțeleg cum o femeie atât de bună la suflet și atât de curată și sigură pe sine își poate pierde principiile învățate de la tatăl său dar să lase ca omul iubit să o lovească, să o înșele...Dar totuși să se întoarcă la el de fiecare dată? Asta m-a supărat și nu mi-a plăcut la carte, mi s-a părut o stupiditate ca personajul principal să iubească două persoane, pe un mai mult decât cealaltă dar să stea cu cea pe care o iubește cel mai puțin doar ca să nu rănească persoanele.

E un mesaj puternic în această carte, însă nu știu ce aș putea desprinde din triunghiul acesta amoros.
Pe lângă această dezamăgire, m-am încăpățânat să termin cartea pentru a mi se îndeplini dorința și oarecum așa s-a și întâmplat.

(puteți comanda cartea chiar acum de pe Libris.ro)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu